Служебният министър Даниела Везиева е отстранила трима души от борда на Държавната консолидационна компания (ДКК), става ясно от съобщение до медиите от тримата засегнати. 

Везиева уточни, че принципалът на дружеството е взел решение да освободи Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска.

Това са членовете на Съвета на директорите, които опитаха да отстранят изпълнителния директор Ваня Караганева.

Поредният скандал около ДКК започна именно с решението за отстраняване на Караганева на 29 ноември.

Мотивът беше: „За краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на Министерство на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК“.

Търговският регистър обаче отказа да впише отстраняването на Караганева от поста председател на ДКК, а министърът на икономиката, принципал на дружеството, поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите.

„Видно от протокола, на наше място не се назначават нови лица, което остава дружеството без легитимен орган на управление. Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности“, съобщиха днес тримата отстранени.

ДКК е създадена преди 11 години, за да управлява ключови публични предприятия, сред тях и ВМЗ-Сопот, „Кинтекст“ и „Монтажи“. От август насам това е третото сътресение по върховете на държавното дружество след разкритията на тогавашния икономически министър Кирил Петков, че ДКК е плащала ремонти на язовири на завишени цени, възлагани по инхаус процедури.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!