Няма политика в изнесените данни за злоупотреби в Държавната консолидационна компания (ДКК). Това обяви в интервю за предаването „Тази събота“ Рая Каназирева, съпредседател и член на съвета на директорите на ДКК.

Новият скандал около дружеството започна, след като трима от членовете на Съвета на директорите отстраниха единия от съпредседателите – Ваня Караганева.

Посоченият от тях мотив е: „За краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на Министерство на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК“.

Ден след това решение на Съвета на директорите ГЕРБ даде брифинг и участниците в него преразказаха повечето нарушения в съобщението на ДКК. Те обявиха още, че има опит за скрита приватизация на веоннопромишления комплекс.

Търговският регистър обаче отказа да впише отстраняването на Караганева от поста председател на ДКК, а министърът на икономиката Даниела Везиева, принципал на дружеството, поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите.

„Това, което е направила, е подкрепено с една папка документи. Тя в голямата си част е дадена на ДАНС още в седмицата след изборите и не сме вдигали абсолютно никакъв шум, за де не се тълкува това като някаква намеса“, обяви в интервюто днес Каназирева.

Според нея намесата на ГЕРБ е довела до политизиране на казуса.

„Никога не съм имала никаква афилиация, с която и да е политическа партия, и няма и да имам. Поне няма да е в този живот“, уточни тя.

На въпроса има ли намесени оръжейни интереси за милиони тя отговори: „Аз от интереси във ВПК не разбирам, разбирам от корпоративно управление, което се състои във финансови отчети, имам опит в банка, в телеком, в търговски дружества. Какви интереси сме побутнали, без да искаме, изнасяйки това нещо, нямам идея, но сигурно са доста съществени“.

ДКК е създадена преди 11 години, за да управлява ключови публични предприятия, сред тях и ВМЗ-Сопот, „Кинтекст“ и „Монтажи“. От август насам това е третото сътресение по върховете на държавното дружество след разкритията на тогавашния икономически министър Кирил Петков, че ДКК е плащала ремонти на язовири на завишени цени, възлагани по инхаус процедури.

Гледайте цялото интервю във видеото!