Уволнената от поста изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева е взимала еднолични решения, които са ощетили държавата с десетки милиони левове. Има и опит за скрита приватизация на държавния военнопромишлен комплекс.

Това обявиха на брифинг от ГЕРБ по повод скандала около ДКК.

Вчера вечерта на сайта на ДКК беше оповестено, че Караганева, назначена по време на служебното правителство, е уволнена заради огромен брой допуснати от нея нарушения. Служебният министър на икономиката Даниела Везиева, която е принципал на ДКК, обяви днес, че е това е „последна битка“ на стария екип на мегаструктурата в опит да се защити досегашния непрозрачен модел на управление. Тя ще поискана оставката на тримата членове на Съвета на директорите.

От ГЕРБ подчертаха, че Караганева се появява в държавната администрация още при първия служебен кабинет на президента Румен Радев през 2017 г. като началник на кабинета на правосъдния министър. Начело на ДКК е назначена от Кирил Петков, когато е министър на икономиката.

По думите на организационния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов тя е назначена без конкурс, както изисква закона, но след скандал е проведен конкурс, който тя е спечелила. Освен това в нарушение на закона Караганева била на договор към Българската агенция за инвестиции.

От ГЕРБ преразказаха и повечето нарушения в съобщението на ДКК за отстраняване на Ваня Караганева.

От дружеството днес отново излязоха с позиция, в която се посочва, че вероятно служебният министър на икономиката е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай. От ДКК настояват, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор са защитили интереса на дружеството и държавата.