Министърът на икономиката Корнелия Нинова спира плащането на консорциум "България Експо" за световно изложение в Дубай и дава случая на прокуратурата. Това съобщи самата тя по време на брифинг в Министерството на икономиката и индустрията.

По думите на Нинова това е "черна дупка", през която изтичали държавни средства.

"На 21 декември 2018 г. правителството на ГЕРБ решава България да участва в световното изложение "Експо 2020" в Дубай и финансира това участие с 6 млн. 720 хил. лв. с ДДС. След това решение се провежда обществена поръчка и се сключва договор с консорциум "България Експо" на 13 декември 2019 г.", каза още Нинова.

Тя обясни, че този консорциум е трябвало да изпълни по договор концепция, да изготви дизайн, лого, павилион, да осигури експонатите, тяхното транспортиране, персонал, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама. 

„Какви пари са преведени за това участие? Изненадана съм, че в договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. Преведени са следните суми: На 20 декември 2019 г. - 1 212 000 лв. авансово, на 27 април 2021 - 3 240 000 лв. авансово. Или общо държавата е платила на фирмите в консорциума 4 452 000 лв. И тук идва втората изненада. Срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция за 50% от тази стойност. Правителството превежда 4 милиона и половина, те обезпечават само половината от тях“, каза още тя.

Министър Нинова уточни, че ще се задържи гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50 % от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред. 

По думите й вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитета на страна ни, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации и българската икономика, то освен че нищо от това не е изпълнено, фирмите са предявили към нас искане за допълнително плащане към 700 хил. лв. И отново подчерта, че докато не приключи разследването, плащания няма да има. 

В момента КПКОНПИ разследва случая и започнал разпити на хората, имащи отношение по него. Събраните доклади и доказателства ще бъдат предоставени на прокуратурата.

От консорциума отговориха на критиките, че ще съдействат на прокуратурата и на антикорупционната комисия и ще търсят законови пътища, за да докажат, че изпълняват договора пълно и точно. От ГЕРБ отказаха коментар.