„Първите български екипи са на място в Турция и работят там, където има нужда. Екипът, който се движи сухопътно по пътищата, вече е близо до района, но той е в много тежко състояние и придвижването им става изключително бавно“.

Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев от Видин и уточни, че и другата група ще се включи в спасителните акции.

„България има ясно разписан план за действие при земетресения. Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е добре подготвена“, добави той.

Северна Македония

Около 200 души не са били допуснати на 4 февруари за честванията за Гоце Делчев в Северна Македония, уточни министърът.

„Аз получих уверение, че няма да има подобни пречки от тяхна страна. Всяка провокация поражда ответна реакция. Ние трябва да сме отговорни и да не наливаме масло в огън, какъвто не трябва да има между двете държави“, допълни Иван Демерджиев.

Списъкът с българите, които не се били пропуснати през границата на югозападната ни съседка ще бъде изпратен на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, подчерта той.

Мерките избори

„Връщането на хартиената бюлетина ни постави пред предизвикателство. Опитваме се да накараме дирекциите да ползват повече оперативни методи“, категоричен е Демерджиев.

Според него хартиената бюлетина привлича повече купуване и продаване на гласове.