Със 70% се е увеличил броят на туристите по морето в сравнение с миналата година, съобщи в курорта "Златни пясъци" министърът на туризма Стела Балтова. Тя определи сезонът като динамичен, нелесен и доста кратък. На този етап обаче нивата от преди COVID-19 все още са недостижими. 

По данни на Министерството на туризма броят на гостите до края на август е 3,7 милиона души, от които 1,4 милиона са чужденци.

Най-много са били летовниците от Румъния, като при тях увеличението е 103% в сравнение с лято 2020. Нарастване има и при гостите от Полша, Германия, Украйна и Чехия.

Именно краткостта е най-големият проблем на отминаващия сезон по родното Черноморие, стартирал активно едва в края на юни, категорични са от бранша. 

"За съжаление, много кратко, продължи едва 40 дни. Пак заради COVID ситуацията се наложи и по-рано да приключим. Но тази заетост, която имаше, реализираните обороти, доведоха пак до нулева година за хотелиерския бизнес", коментира собственикът на хотел в к.к. "Златни пясъци".

"Юни месец беше лошо времето, оттам загубихме голям брой туристи, септември отново видяхте, че е лошо. Практически всички мероприятия, тиймбилдинги, сватби, бяха отказани след 7 септември заради червената зона и ограниченията", допълни Илин Димитров, председател на Варненска туристическа камара.

На този етап пълното възстановяване на сектора изглежда далечно. В сравнение с лятото на 2019 г., чуждестранните туристи през този сезон у нас са били три пъти по-малко. Най-много туристи през това лято е привлякла Община Несебър, на чиято територия се намира курорта "Слънчев бряг".

Снимка: Ладислав Цветков

Държавата ще продължи да подкрепя този сектор, тъй като той е лицето на България, каза Стела Балтова. Тя уточни, че по втората фаза от схемата за подпомагане на туроператорите има остатък от 5,1 милиона лева, като се търсят най-добрите варианти как бизнесът да се възползва от средствата.

Подкрепа ще продължат да получават и екскурзоводите, каза Балтова, но посочи, че първо трябва да бъде уточнено кои от тях действително работят.

Тя съобщи, че по линия на ЕС предстои да бъдат доставени 1,5 милиона антигенни тестове, които ще бъдат разпределени в РЗИ-та в страната. Тестовете ще бъдат в помощ на пътуващите българи.

Очакванията за предстоящия зимен сезон са умерено оптимистични. Според министър Балтова проблем за бранша ще бъде увеличението на цената на тока, тъй като по-трудно ще се формират пакетите за туристите, особено от собствениците на лифтове и машините за производство на изкуствен сняг.

"Ще бъде необходимо и повишено внимание при организацията на превозването на туристите с лифтове, тъй като има струпвания на хора", обобщи Балтова.

Според прогнозите на експертите, нивата на туризъм отпреди COVID-19 могат да бъдат достигнати най-рано през 2024 г.