Минималната работна заплата продължава да се увеличава и в следващите две години. Това е заложено в средносрочната бюджетна прогноза на държавата.

Снимка: btvnovinite.bg

Според плановете на държавата минималната заплата ще се увеличи с 50 лева от догодина и ще стане 610 лева, а през 2021 г. ще достигне 650 лева. Предвижда се минималните доходи да останат на това ниво и през 2022 г.

Според сметките на финансовото миистерство безработицата ще продължи да намалява до ниво от 4% догодина. Животът би трябвало да поскъпва с по-бавни темпове – заложена е инфлация от  2,5 на сто, според прогнозата на държавата.

Снимка: bTV


За пръв път през 2020 г. е заложено и бюджетът да приключи без дефицит. Т.е. държавата да не харчи повече, отколкото получава.

Икономисти  предупреждават, че механичното вдигане на минималните доходи може да изиграе лоша шега за бизнеса, особено при забавянето на икономиката, което вече се усеща.


А според КНСБ доходите у нас трбява да растат дори с по-бърз темп от заложеното и така до 2022 г. минималната заплата да достигне 850 лв., а средната 2000 лв.