Промяната не се случва за ден и нашето отношение към процесите в страната не трябва да е концентрирано в един конкретен акт – като някакъв своеобразен абитуриентски бал. В същото време е факт, че у нас се чувства еуфория, чийто най-скорошен аналог е от преди повече от 30 години. Това коментираха в специалното студио на bTV журналистите Мира Баджева и Драгомир Симеонов.

„Всички процеси, които в момента се случват, ми приличат на един мини 10 ноември. Пак имаме една дълго управлявала партия, почти номенклатурна, превърнала се в такова неизтриваемо статукво. Сега има усещане за смяна на караула“, посочи тя.

По думите ѝ лесното и масово гласуване в чужбина „ще промени картината“.

„Промяната не започва от един ден, с един акт. Промяната е започнала отдавна. В момента, в който човек си каже „Край, статуквото няма мърдане!“, вече е започнала промяната. Въпросът е кои са катализаторите на тази промяна, какво се случва конкретно, за да се стигне до следващи ходове“, отбеляза Симеонов.

Според него комуникационната среда преди вота е била много различна заради нежеланието на основни играчи да общуват по нормален начин с медиите.

Какви депутати трябва да влязат в новия парламент? „Аз искам да влязат нормални хора, които да приемат парламентаризма сериозно“, отговори Баджева. Препоръката на Драго Симеонов: „Да не са много гладни и да нямат развинтена фантазия“.