Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков по време на първото заседание на 47-ото Народно събрание премина добрия тон. От парламентарната трибуна се чуха обвинения, нападки и квалификации. Минеков бе извикан на изслушване заради казуса с вестник „Труд”.

В началото на заседанието Любен Дилов-син от ГЕРБ заяви, че „министър на културата, предвождащ полицай, е когнитивен дисонанс“.

„Този дисонанс вероятно ще трябва в продължение на три дни да бъде обясняван на г-н Бойко Борисов, докато разбере за какво става дума“, отговори на нападките Велислав Минеков.

От парламентарната трибуна той обясни, че действията на Министерството на културата не са насочени към в. "Труд", а към фирмата наемател, която държи пари на държавата.

„Министерството няма никакво отношение с вестника или каквато и да било друга медия. Имаме отношение към наемателя – фирмата „Южен кръст“. Не коментирам нищо по отношение на споменатия от вас вестник“, заяви Минеков.

Той допълни, че когато депутатите зададат правилно въпроса за това чии са задълженията, тогава ще отговори.

„Обещах да върна това, което принадлежи на министерството, и ще върна всичко, което то е загубило през годините. Тук не става въпрос само за този нещастен имот, който беше предназначен за един от най-великите институти в българската култура – Институтът за недвижимо културно наследство. Тук не става дума за откраднати два етажа. Намерих случайно откраднат хотел на морския бряг. Намерих открадната сграда в центъра на София – 7 етажа, открадната преди 7 години. Намерих и открадната кола – върнахме я. Тук не става дума за това, което връщаме към министерството. Ще върнем всичко откраднато - всичко ще дойде там, където му е мястото и вие ще бъдете там, където ви е мястото. Това, което се случва днес е, че си върнахме открадната държава. Честито на всички“, заяви Минеков.

Той коментира и казуса с НДК, който предизвика множество дебати, обявявайки, че последните два етажа от сградата са били превзети.

"НДК е в тежко състояния. Дългът е невероятен, не знам как ще се изплаща. Постепенно НДК е било съсипвано с приватизация, отдаване на имоти по всякакъв начин. Явно това е било някаква хитрина. Изглежда, че тази партия е била толкова бедна, че не е могла да си плати какъвто и да било офис. Когато изчислихме цените в района, когато пресметнахме годините, в които НДК е бил лишен от доход. Това е една загуба от близо 6 милиона лева. А иначе дългът и амортизацията доближават вече 90 милиона лева", заяви Велислав Минеков.