Специален полицейски отряд ще охранява културното наследство, независимо какво е то - движимо или недвижимо.

Това министърът на културата Велислав Минеков обяви на брифинг. По думите му новото формирование ще бъде на подчинение на МК и МВР едновременно.

Тази група ще наподобява френската служба за защита на културни ценности и на подобна служба на карабинерите в Италия.

„Трябва да проверим състоянието на бюджета, трябва да проверим извършеното дотук, трябва да знаем с какво разполагаме и продължаваме със серия добри намерения“, заяви министърът.

По думите му вече са създадени 4 инициативни групи, които готвят законови промени, като ще бъдат засегнати Законът за културното наследство, Законът за филмовата индустрия и Законът за закрила и развитие – нормативни актове, „които са критикувани отдавна“.

„Естествено, при липсата на парламент това няма да бъде реализирано, но аз се надявам, че всичко ще бъде така подготвено, че в деня, в който имаме Народно събрание, тези проекти за промените в законите да бъдат възприети незабавно от депутатите и да се извърши необходимото гласуване“, обясни той.

За обществените медии и политическите брифинги

„Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на Емил Кошлуков“, заяви служебният министър на културата Велислав Минеков пред журналисти.

По думите му получил много обаждания с въпрос защо се прекъсва редовната програма на Българската национална телевизия, за да се излъчва брифинг на политическа партия. Последният такъв случай беше от уикенда и касаеше изявление от централата на ГЕРБ.

„БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога може да се получи прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства предаванията могат да бъдат прекъсвани“, каза Минеков.

„Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение?“, попита министърът.

По думите му тези нарушения „започват да стават систематични“.

По материали от БТА и "Фокус"