Напрежението след твърденията за подслушване на политици не стихва. От ГЕРБ отправиха критики към служебния кабинет. Според партията случващото се е атака срещу службите, които са разкрили руската шпионска мрежа у нас. Заподозряха и, че служебното правителство се превръща в „предизборен щаб на Румен Радев“.

От ГЕРБ поискаха служебното правителство да разсекрети всички документи, свързани със скандала с подслушванията. Коментираха и интервюто на служебния премиер Стефан Янев пред националната телевизия, в което потвърди, че са подслушвани опозиционни политици.

„Ние искаме да знаем истината. Очевидно президентът Радев и Бойко Рашков не могат да простят на службите, че разбиха руската шпионска мрежа. Нашата оценка е, че атаките срещу службите е именно заради това.  Служебното правителство съвсем очевидно се превръща в предизборен щаб на президента Радев и служи за неговото преизбиране“, заяви на брифинг Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ.

Темата с незаконното подслушване беше повдигната от  съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов. Впоследствие служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди пред БТВ, че ДАНС и държавна агенция „Технически операции“ са подслушвали политици около изборите. „Много хора, политици от различни партии, но не и от ГЕРБ“, заяви той.

Днес Атанас Атанасов не коментира. Вчера обаче написа в социалните мрежи:

„Пропагандната машина на ГЕРБ внушава, че е незаконосъобразно изнасянето на информация за скандалното подслушване на политически противници.  В случая важният въпрос е злоупотребявала ли е Борисовата държава с власт, за да контролира опозицията? Институциите го потвърдиха“.  

Според Тома Биков Атанас Атанасов има дълга история с конспирацията. „Ставаме свидетели на едно активно мероприятие, организирано от двама милиционери от деведесетте години“, посочи той.

От ГЕРБ попитаха защо се иска оставката на Държавна агенция разузнаване например, както се правят и други промени. „Доколкото разбирам шефът на митниците е от времето на г-н Орешарски. Той съветва новия кабинет, етикетът на това правителство е шанс за „Орешарски 2““, заяви Даниел Митов.

И днес от ГЕРБ определиха случващото се като аферата „Костинброд“. 

Потърсихме за коментар правителствената пресслужба, оттам се въздържат от такъв.