„Надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от Вас да сподели своите знания и умения в полза на България“ – това каза най-възрастният депутат в новия парламент – Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Тя откри първото заседание на 46-ото Народно събрание.

По думите ѝ изборните резултати са начинът народът да каже няколко много важни неща.

„Народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна (…) всички партии на промяната повишиха своя резултат (…) Суверенът не дава мнозинство на нито една от партиите – каза Ви: „Дами и господа, работете заедно, за да осъществите мечтата на България“, заяви Зайкова.

Тя допълни, че ниската избирателна активност на 11 юли показва още едно нещо: „Изборите са демократична процедура, ама не я ли прилагаме твърде често? Хайде да спрем с демократичните процедури и да се захванем с работа - защото ни чака много работа“. Зайкова похвали постигнатото от служебното правителство за кратко време.

Тя коментира и вчерашния доклад на ЕК, който е показал, че "главният прокурор трябва да е подсъден и сменяем" и "не трябва да се избират съдии без конкурси".

По думите ѝ образователната система се нуждае от учители, които са мотивирани и които не пишат тройки вместо двойки заради неуредено финансиране, а децата се нуждаят от адекватно преподаден материал.

"Освен пазарните отношения, трябва да помислим как да помогнем на нашия бизнес, защото от него зависи да имаме продукция и услуги с висока добавена стойност, да печелим, да има високи доходи и да има високи пенсии. Не може държава от ЕС да има допълващ доход от пенсия една трета от заплатата, която е получавала - за разлика от Франция, където е 70% и скандинавските страни, където е 80%. Не мога да се съглася и да гледам сълзите в очите на майките с деца инвалиди или да се съглася, че 148 лв. социална пенсия е достатъчен доход за хора, които не могат сами да се погрижат за себе си", подчерта най-възрастният депутат.

В речта си тя говори и за отдавна коментираната дигитализация, която все още не се е случила - въпреки милионите, пропилени за нейната реализация.

Явно е, че правителството може да е в малцинство, по-важно е какви са приоритетите и какви са политиките, чрез които ще реализира тези приоритети, подчерта още Мика Зайкова. И допълни: "Конфронтацията и омразата са път за никъде. И най-тежкият диалог има позитивни резултати, стига тези, които разговарят помежду си, да имат обща цел - а целта е България".

„Нека бъдем добри, някак да бъдем усмихнати, нека да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ, за просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз“, призова тя.