„Дами и господа, срам ме е от вас!“ – с тези думи започна изказването на най-възрастният народен представител – Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която се включи в дискусията за отпадане на ограниченията в броя на избирателните секции извън ЕС. 

Сред доводите „против“, лансирани включително от БСП, е твърдението, че така Турция ще може да влияе на политическите процеси у нас. „По-малко българи ли са хората, които живеят в Турция, в Израел, в Америка? (…) Защо 2 млн. са навън – защото не можеха да си намерят място и не можеха да си изхранят семействата. Ние сме тези, които трябва да създадем условия тези синове, братя и сестри да се върнат. Задайте си въпроса не кому плащат данъци, а защо са навън!“, призова Зайкова.

Тя се обърна специално към БСП, като определи изказванията на Велизар Енчев от парламентарната група като дискриминационни: „Утре ще забраните на българските евреи да гласуват!“. 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС репликира на Зайкова. „Аз съм съгласен, че всеки е българин, независимо къде живее. Но и тези, които живеят в България са българи. Ние, които останахме тук не направихме малко. Тази държава, г-жо Зайкова, се развива в правилната посока. Може да има забележки и кусури, но тя е много по-добре, отколкото през 1990, 1997 или 2007 г.“, добави той. 

Според него тези, които са останали у нас не са втора категория хора и от коалицията отговарят за действията си предимно пред тези, които работят и живеят в България.