ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи вписването на българите в Конституцията, докато не получи гаранция чрез резолюция на българския парламент, че с това приключват всички искания на България към Република Северна Македония. Това заяви председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски в интервю за македонската телевизия „Сител“.

Според него има три варианта за развитие на спора с България - вдигане на ветото и старт на преговори, преди началото на преговорите на Република Северна Македония с ЕС, вдигане на ветото и преместване на спорните въпроси в преговорната рамка или ветото от страна на България да остане.

„Кое е общото между тези три варианта? Няма да почнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ може да подкрепи българите да бъдат включени в Конституцията само при условие, че получим гаранции, гласувани от българския парламент, че с включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония завършват всички отворени въпроси между двете страни. И от този момент нататък, до влизането ни в ЕС, България никога няма да поставя нови искания към Република Северна Македония. Резолюция на българския парламент. Докато не получим такива гаранции, ВМРО-ДПМНЕ не само няма да подкрепи, но и активно ще се противопостави на този процес във всички институции", каза Мицкоски.

Лидерът на опозиционната партия коментира и отказа на премиера Ковачевски да се срещне с него, за да обсъдят дата за предсрочни избори, и уточни, че в рамките на утрешния ден Изпълнителния комитет на партията ще обсъди стъпките, които ще предприемат след 10 май  - датата, до която ще очаква отговор от македонския премиер.

Мицкоски заяви, че ще бъде обсъдена активна блокада институционална блокада и активна блокада на македонския парламент „с изключение на онези закони, които означават по-високи заплати за гражданите“, но не чрез напускане на парламента, а чрез свръхактивност.

„Помолих за социална подкрепа – партийна и безпартийна. От това, което чуваме от гражданите, имам впечатлението, че тази подкрепа расте експоненциално от ден на ден", каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!