Разбиха международна престъпна мрежа, извършваща масови измами с платена телевизия.

Акцията е координирана от „Евроджъст” в Хага и проведена на територията на България, Германия, Гърция, Франция и Нидерландия, информират от МВР.

Снимка: МВР

Резултатите от операцията са показали, че престъпната група е разширила своите незаконни дейности в посока големи нарушения на аудиовизуалното авторско право.

Щетите възлизат приблизително на 6,5 млн. евро, като застрашават съществуването на много законни доставчици на платена телевизия на пазара.

Преустановена е дейността на повече от 200 сървъра в Германия, Франция и Нидерландия, а над 150 PayPal акаунта на престъпниците са блокирани.

Днешната едновременна операция доведе до прекъсване на сигнала за зрителите на незаконната платена телевизия в Европа, които са се възползвали от абонамент далеч под пазарната стойност.

Дейности на престъпната мрежа

Дейността на организираната престъпна група започва през 2015 г. и се изразява в незаконно повторно излъчване и продажба на аудиовизуални продукти, наподобяващи на платформата „Netflix”.

За целта е използван специфичен софтуер, създадени са няколко станции за препредаване на сървъри, за да се деактивира разшифроването на оригиналните програми и да се генерира незаконния IPTV сигнал.

Членовете на бандата са предлагали на широка публика от неподозиращи клиенти действителни платени телевизионни програми, кинематографични творби и съдържание при поискване на много ниска цена.

Снимка: МВР

Нелегално придобитите активи впоследствие са прехвърляни в чуждестранни банкови сметки. Членовете на групата са заподозрени в извършване на мащабни измами, киберпрестъпност и пране на пари.

Разследващите органи у нас са извършени претърсвания и изземвания на електронни доказателства от два адреса в гр. Петрич – офиси и седалища на фирмите, използвани за извършване на престъпната дейност.

Шест месеца по-рано отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП започнал документиране на престъпната дейност, която се извършвала на територията на страната, като част от цялата международна дейност.