Министерството на образованието представи нов график за изпитите през следващата учебна година.

Планира се матурите след седми и десети клас вече да се провеждат в различни дни, а не както досега в един. Седмокласниците ще трябва да покажат знанията си по български език и литература на 17 юни, а по математика на 19 юни.

За учениците в 10. клас матурите са съответно на 10 и 12 юни. 

Есенната ваканция е с ден повече - от 1 до 5 ноември. По-дълга е и коледната ваканция - от 23 декември до 2 януари. Междусрочната ваканция пък ще е само три дни.

По традиция пролетната ваканция е с различна продължителност за зрелостниците и за всички останали.

Следващият път, когато чуят училищния звънец, Дария Михайлова и Ивет Бонева ще са седмокласници. И вече са поставили своите цели. Дария ще кандидатства архитектура с английски език, а Ивет ще е в езикова паралелка с английски и испански език.

Как реагират на новината, че изпитът им се измества със седмица по-късно?

"Всяка седмица е в полза, за да се подготвя по-добре", казва Дария Михайлова.

"Ще е в полза на подготовката, но ще е и седмица притеснение", добави Ивет Бонева.

С повече от 40 години стаж в системата на образованието, Анна Калчева казва, че подготовката започва много преди изпита.

"Ако не са се подготвили през времето, даже не само 7. клас, дори от 1. клас, едва ли много ще им помогне. Че ще се разделят двата изпита до известна степен облекчава процедурите по провеждането на изпитите", казва заместник-директорът на 35 СЕУ "Добри Войников" Анна Калчева.

Средният резултат по български език и литература за 7. клас беше 55 точки.

По математика 35 от 100 точки. Тогава министърът на образованието определи оценките като "притеснителни". Днес заяви, че промените целят да помогнат освен на учениците и на учителите.

"Тези промени в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити, без стрес и натоварване на училищните директори и учителите, които няма да провеждат два изпита по НВО в един ден. Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас", обясни проф. Галин Цоков.

Друга промяна ще бъде намаляването на минималния брой на текущите оценки по учебните предмети, изучавани с четири и повече часа седмично. Ще се създадат училищни лаборатории за иновации, сред които предприемачество, финансова грамотност и зелена енергия.

Вижте какво заяви за промените на МОН директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов във видеото: