Близо 45 тона месо - под възбрана заради изтекъл срок на годност и липса на документи. Част от тях - близо 6 тона са иззети от полицията в Плевен.

Проверката на властите е извършена в периода 6-14 февруари. Установени са десетки тонове меса - някои с изтекъл срок на годност, а други с неясен произход.

В складове и гаражи без документи за произход са съхранявани месо и месни изделия, брашно, яйца, рибни консерви, майонеза, пастет, напитки, както и машини за преработка на месо.

Снимка: btvnovinite.bg

Властите към момента не могат да установят дали и каква част от продукцията е попаднала в търговската мрежа.

Снимка: bTV

Месото е напускало незаконни производствени цехове под формата на кайма, кебапчета и кюфтета. 

Запечатаните складове са на фирма, която най- общо се занимава с търговска дейност. Успоредно със складовата търговия обаче, фирмата е произвеждала и месни продукти,  без да има разрешителни за това. На малко разстояние се намират складовете.

Снимка: bTV

Продукцията най- често е напускала складовете под формата на кайма, кюфтета и кебапчета.

6- те тона от възбраненото месо се намират в халета, наподобяващи гаражи. Останалите се съхраняват в други складове в Плевен.

“Месни продукти, 39 тона 258 кг. Няма документи за произход, което автоматически го прави негодно. Това са млени меса, месни заготовки, патешко, агнешко, яйца, свински разфасовки, пилешки разфасовки”, каза д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ – Плевен.

Снимка: btvnovinite.bg

От Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че все още не е ясно какво количество от продукцията е попаднало в търговската мрежа, тъй като на изхода са ползвани етикети и на други фирми.

Очаква се продукцията да бъде унищожена за сметка на фирмата.