Мерките срещу разпространението на COVID-19 у нас остават в сила за Коледа и Нова година. Анонсираното облекчаване от 21 декември няма да се състои.

На среща с премиера Националният оперативен щаб и здравният министър Костадин Ангелов са предложили частичното затваряне да остане в сила и след срока на сегашната заповед на министъра. 

Здравните власти предлагат удължаване до 31 януари с някои изключения. 

Предлагат се следните изключения: 

  • разрешаване на учениците от 1. до 4. клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;
  • от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;
  • разрешаване на местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. ще струва нови 250 млн. лв. за компенсации.

Според министъра на здравеопазването причината за удължаване на ограниченията е рекордната смъртност на заразени с коронавирус.

България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.
От щаба изказаха предположение, че ако инфектираните намалеят, мерките ще бъдат отслабени. 

"Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките", обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Съберете още сега директорите на големите вериги магазини и им кажете, ако искат да спазват мерките като в Австрия и Германия, ако не, да се сърдят на себе си“, заяви премиерът.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите определиха мерките като разумни. Но очакват обещаната помощ в кратки срокове.

А от бранша, фокусиран само върху заведенията, са категорични, че малкият и среден бизнес потъва за сметка на големия.

Здравните власти отчитат, че има резултат от въвеждането на мерките и вече няма области с над 1000 заболели на 100 хиляди души население.

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) е предложил да се отложи началото на преброяването на населението заради епидемията. По план то трябва да започне на 22 януари 2021 г.