Нов пакет от мерки за възстановяване на бизнеса след COVID-19.

От всяко училище в цялата страна на почивка могат до отидат до 70 деца. Ефектът ще е две в едно - учениците ще се възстановят от пандемията, а и туризмът ще заработи.

Инициативата е за 15 млн. лв. или по 500 лв. на летовник.

Новината за безплатното летуване стигна до училищата. Учениците ще бъдат подбрани по преценка на педагозите и със съгласието на родителите.

„На първо място ще бъдат тези, които са изкарали COVID и то тежко, за да си възвърнат силите, както и при желание на учениците и, ако има много желаещи, ще бъдат редуцирани“, коментира зам.-директорът на 51 училище „Елисавета Багряна“ Веселин Стефанов.

Вече има и желаещи ученици. „Като цяло зависи какви ще са условията в самата станция, но предполагам, че ще са добри, аз по принцип ходя по такива неща особено през зимата“, казва Росен Стоянов от 6. клас.

Туроператорите очакват ясни правила, по които ще бъдат определени базите, както и учениците, които ще се възползват от програмата.

„Трябва да се помисли как ще се избират тези 30 000 деца. Да не би пък да стане проблем: А пък защо моето дете не отива?“, коментира туроператорът Евелина Пулева.

Очаква се програмата да бъде одобрена от правителството и да започне още през юли.

„От финансова гледна точка имаме ограничение, че всяко училище може да се включи с не повече от 70 деца – могат да бъдат по-малко, но повече не могат да бъдат“, обясни образователният министър Николай Денков. „В този туристически пакет ще бъдат включен освен нощувка, храна, застраховка, ще бъда включена и една богата програма“, поясни министърът на туризма Стела Балтова.

Почивката ще бъде за една седмица.

И още - 400 хиляди лева ще бъдат заделени за учители, които ще могат да възстановят здравето си след COVID.