Бум на фалшиви маркови стоки, задържани от началото на година по българските граници. Голяма част от тях идват от Турция. Кои са най-разпространените ментета и как да ги разпознаем?

Хиляди са конфискуваните фалшиви стоки в един от складовете на МВР с веществени доказателства. Тук можем да видим над 5000 дрехи, които се представят за маркови, но не са. Има обувки, колани, парфюми, чанти и тютюн за наргиле.

Тези стоки са пристигали в кашони от Турция. Тайно са превозвани с пътнически автобуси, а крайната цел е Западна Европа.

150 кашона с дрехи и аксесоари. Общо тегло - четири тона. Всичките са иззети преди дни. Извършителите са шестима. Четирима души са семейство - братя и жените им. Всяка седмица пътували до Турция. Тайно вкарвали стоките у нас, пакетирали ги и пращали в Европа.

„Два-три тона седмично през слабите сезони и до пет-шест тона в силните сезони. Можем да кажем, че това е измама за милиони“, обяснява Живко Пенев, зам.-областен прокурор на Пазарджик. Наказанието е затвор от 3 до 15 години.

Правим проверка - колко са конфискуваните стоки по българо-турската граница. Оказва се, че складовете на митниците са препълнени. За два месеца са задържани над 300 000 стоки.

„Е много трудно се преценява дали са маркови или не, понеже  стоките, които се фалшифицират стават все по-близки до оригинала и тяхното качество е все по-високо“, казва Георги Господинов, началник на митнически пункт "Капитан Андреево".  

Конфискуваното се унищожава до два месеца след задържането, като една малка част се рециклира. „Текстилът се нарязва, довежда се до състояние до конци или материал, който се използва в производството на строителни изолации“, казва още Господинов.

Кога фалшивите стоки ще се унищожат  решават собствениците на оригиналните марки, които поемат и  разходите за това.

„По-силно застъпените марки на пазара плащат един вид абонамент на кантори, които следят да не се нарушава собствеността на марката“, казва Венцислав Николов от Българската ритейл асоциация.

Как да разберем кога една стока е оригинална? Според собствениците на магазини основно трябва да следим цената. Ако тя е нетрадиционно ниска - може да се окаже менте.