2,51 лв. – толкова струва средно на ден храната за психично болен в държавните болници.
Омбудсманът определи сумата като недостатъчна и препоръча реформи в сектора.

В болница „Свети Иван Рилски“ днес за закуска имаше филия с маргарин и сладко от вишни. За обяд шницел  с гарнитура ориз и зеленчуци, зелева салата, а за десерт – ябълки.

Храната обаче излиза на болницата 3,50 лв. Осигурява го външна фирма след обществена поръчка. Болните в лечебното заведение са категорични, че има какво да се желае.

Снимка: btvnovinite.bg

Бюджетът на болницата не стига за по-скъпо меню, казва директорът Цветеслава Гълъбова. „Финансирането ще дойде, когато се промени обществената нагласа. Когато нещо не го припознаваш за важно, няма как да му отделяш много пари“, коментира тя.

Омбудсманът Диана Ковачева също заяви, че е необходима сериозна и задълбочена реформа.

Снимка: btvnovinite.bg


Средно храноден в държавните психиатриии струва  2,51 лв., а в центровете за психично здраве – 3,50 лв. В центъра в Добрич досега са плащали по-малко, но от тази година сумата ще е над средната.

Споделят, че няма ден без месо в менюто. Дори в някой случаи и за обяд, и за вечеря имат месо.

Омбудсманът дава и добър пример – болницата в село Церова Кория. В нея дори има фитнес за болните. Храноденът е около 2 лв., защото ястията се приготвят тук, а пациентите отглеждат част от продуктите в градина.

Снимка: btvnovinite.bg


Националната стратегия за психично здраве за следващите 10 години все още не е приета, а това, според Омбудсмана, спира цялостната реформа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!