Огромни пропуски във всички социални услуги! Това отчита годишният доклад на омбудсмана Диана Ковачева след десетки проверки в детски домове за умствена изостаналост, както и в психиатрични клиники и затвори.

Снимка: btvnovinite.bgДържавната психиатрична болница в Кърджали е едно от 55-те заведения в страната, към което критиките не са спестени. Отчетени са пропуски в условията на живот. И не само. Според омбудсмана, от болница, психиатрията се е превърнала в социален дом за 30 пациенти, които не могат да бъдат изписани с години, защото няма къде да отида. А на този фон, болните живеят по 12 в стая.

320 души се лекуват в момента в Държавната психиатрична болница в Кърджали. Ръководството не допусна екипа ни да снима условията, при които живеят хората и отказа интервю. За това, което се случва зад вратите обаче говори бившият служител Иван Иванов, който е бил санитар в лечебното заведение.

Снимка: btvnovinite.bg

 

По думите му няма ред при настаняването, има стаи с по над 12 души. Зад оградата – част от мазилката пада,  асфалтът е нагънат и в дупки . Всички лампи в двора са счупени. По закон, пациентите имат право на престой от максимум 18 месеца, често обаче престояват в заведението е с години, разказва бившият служител.

Според доклада, болницата не разполага с достатъчно персонал, който да осигури 24-часово дежурство.

Снимка: btvnovinite.bg

„На първо място са ужасяващите битови условия, в които се настаняват тези хора. Тези условия са толкова тежки, но заедно с това създават опасност за живота и здравето на хората, и персонала, които се намират там“, коментира омбудсманът.

От социалното министерство заявиха, че подобряване на грижата в тези институции е предвидено в Закона за социалните услуги, който обаче е отложен с шест месеца. Освен в тези заведения, екипът на омбудсмана разкри и нарушения в условията в затворите.

Снимка: btvnovinite.bg


Според омбудсмана Централният софийски затвор трябва да бъде затворен.