След пожара в столичния психодиспансер се заговори за лошите битови условия и липсващи специалисти в държавните психиатрични болници. Здравните заведения от този тип у нас са 12, а липсващите специалисти са 51.

Снимка: btvnovinite.bg

25 са незаетите бройки при лекарите от отпуснатия щат – 166. През 2019 г. бяха заделени 10 млн. лв. за подобряване на условията в психиатричните болници. От тях обаче реално отпуснати са малко под 3 млн. лв., но от здравното министерство заявяват, че до края на годината ще бъдат отпуснати и останалите средства.

Снимка: btvnovinite.bg

Психиатричната болница в Нови Искър „Св. Иван Рилски“ е пълна. Места за настаняване на болни – няма, няма и достатъчно лекари.

Снимка: btvnovinite.bg

„Новозавършилите лекари и сестри не желаят да работят в такива условия, за такива мизерни заплати – това е подигравка. Обидно е за нас. За болните е по-скоро е унизително“, каза д-р Васил Урумов.

„Нашата работа тук е много опасна. Имаме нужда от помощ, не можем да се справим сами“, допълни Албена Атанасова, старши медицинска сестра.

Падала мазилка, студ, течове и мухъл. Това са само малка част от условията в отделенията.
В болничната стая тавана се лющи, мебелите са стари, а заради старата дограма, въпреки работещото парно, болните спят с якета.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравните специалисти коментират, че заради лошите условия болните не могат да се изкъпят – няма топла вода, а при тази ситуация много трудно да мотивираш един пациент в тези условия да остане, да съдейства на лечението.

Снимка: btvnovinite.bg

Температурата в болничните стаи е около 14 градуса, а пациентите спят с якета и шапки.
Лошите условия, в които живеят пациентите, се отразяват на състоянието им,  смятат специалистите.

„Става дума за елементарни хигиенни условия, елементарно жизнено пространство. За място, на което човек наистина се лекува, и то да не е в тежест. И това да усложнява неговото душевно състояние“, заяви Веселина Величкова - клиничен психолог.

Снимка: btvnovinite.bg


През 2018 г. държавата обяви, че ще даде 10 млн. лв. за ремонт в психиатричните болници. До момента от тях са отпуснати малко над 2, 8 млн. лв. Болница „Св. Иван Рилски“ е получила 360 хил. лв. – с тях са санирани три от петте сгради. В тях са подменени и дограмите – за първи път от 1949 г. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Правят се нещата малко на парче, малко да се замажат очите на лекарите, на публиката, ето, ние направихме нещо, те пак са недоволни“, коментира д-р Урумов.

Снимка: btvnovinite.bgНедоволството идва заради липсващи действащи линейки и охрана в болницата, както и липсваща следболнична грижа. Дори след ремонта –  за 30 души в отделението банята е една. и вече е с паднали плочки и мухъл.

В болницата се търсят лекари за щат и половина. Трима санитари, свободни са и 5,5 щата и за медицински сестри.

Снимка: btvnovinite.bg


Д-р Васил Урумов обясни, че за миналия месец възнаграждението му е било 989 лв.
Той допълни, че един лекар в болницата взема от 900 до 1300 лв., медицинските сестри около 1000 лв., а санитарите пък са на минималната работна заплата.

Снимка: btvnovinite.bg


Отвъд стените на болницата има стотици човешки съдби и причини, които са ги довели дотук. Там са и историите на невидимите героини от романите. Някои от болните са попаднали в тази среда едва на 18 години. Често нямат близки, които да се грижат за тях.

Снимка: btvnovinite.bg


Така те трябва да живеят в тези условия и да се лекуват. До края на годината здравното министерство ще инвестира и останалите 7 млн. лв. за по-добри условия във всички 28 лечебни заведения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!