"За мен от това, което са написали, прочетоха ми първите няколко изречения - изборите две в едно, са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция", заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на предложения от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) меморандум за управление.

„Не съм го чел, защото го нямам“, заяви той. По думите му вицепремиерът Мария Габриел разполага с меморандума и предположи, че тя ще направи своето изявление.

„Аз от името на ГЕРБ мога да кажа, че това не само, че не е приемливо, а е незряло. Подобен подход е незрял. Подобен документ се изготвя от работни комисии, ние го правихме навремето с Реформаторския блок около един месец“, посочи бившият премиер.

„Интересно е, че вие ми говорите за някакъв документ, изпратен някъде, във време, в което те усилено сменят регулатори. Този подход вече не е незрял, този подход е арогантен, този подход е неприемлив, този подход поставя ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било“, заяви Бойко Борисов.

Той разчита предложението на ПП-ДБ като подялба на държавата. „50 на 50 – на всичко, в същото време целият Министерски съвет да остане техен. От първите десет реда разбирам, че за ПП-ДБ избори 2 в 1 са логичен завършек на некоалицията“, посочи още лидерът на ГЕРБ.

„В делкане няма да участваме“, заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

"Виждам, че някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. Видяхме, че колегите обичат да се бутат в регулатори. За мен е абсурдно в някакъв меморандум да има желание за подялба на съдебната власт, антикорупционни агенции, съдебна власт. Това е нечувано за мен“, коментира депутатът.

“Водихме тези разговори с колегите преди това и мислех, че те се шегуват, че наистина ще поискат да си делнат съдебната власт, да си делнат службите. Виждаме всичко вътре, няма нищо за хората в това нещо“, коментира Пеевски.

"ГЕРБ да си преценяват, ние сме казали, че не участваме, в това няма нищо за хората, има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд, делкане на антикорупционна агенция", допълни още той.

„Ние ще се противопоставим с това, че няма да подкрепим това делкане, съгласно Конституцията, където има блокираща квота 160 гласа. Ние в делкане няма да участваме“, категоричен беше той.

Петков: Не искаме да сме във властта на всяка цена, а да реформите да продължат

“Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство. Заедно с основни приоритети за управлението през следващите девет месеца, свързани с регулаторите, реформата в съдебната система и службите за сигурност. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

Той заяви, че не искат да са във властта на всяка цена, а само ако продължат реформите. 

„Целият български народ, както и външните ни партньори очакват България да стане институционална държава и да имаме институции, които да защитават обществения интерес, независимо от това, кой е силният на деня“, посочи Петков. 

„Не става дума за никакъв подарък или за "делкане" на регулаторите, както се чува. В текста се казва ясно, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил. Призоваваме и Борисов да има тази смелост, заедно да направим така, че регулаторите да бъдат изпълнени с независими хора,  хора, които са преминали проверка за интегритет, които не са политически оцветени, добави той. 

Кирил Петков заяви, че разпределението на половина на регулаторите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС гарантира равнопоставеността, както и че двете страни ще имат право на вето и няма да има превес.

Атанасов: Всичко може да бъде договаряно

“Меморандумът е предложение за преговори и е един вид политическа оферта". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Анатас Атанасов в парламента.

Според Атанасов и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС трябва да преговарят в спокойна среда за това "как ще се упражнява властта след ротацията" и беше категоричен, че не поставят никакви червени линии.

"Всичко може да бъде договаряно", заяви съпредседателят на ПП-ДБ. Във връска с поста външен министър Атанасов заяви, че съществуват няколко варианта на конфигурации в правителството, чрез които "и Мария Габриел, и Николай Денков могат да имат комуникация с партньорите навън".

„Нямаме намерение от нищо да се отказваме, но в интерес на държавата сме готови да преговаряме за всичко. Моето мнение е, че обществото към днешна дата не желае избори, но ако не може да постигнем споразумение, изборите са единственият изход", заяви Атанас Атанасов.

Нинова: Звучен шамар за Борисов

"Това е меморандум на позора на ПП-ДБ", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента.

"Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, сега предлагат на власт същия модел, и на Борисов - 50% от държавата", посочи тя. Според нея меморандумът е признание, че сглобката съществува, за да си раздели постовете.

"На трето място, това е много звучен шамар за Бойко Борисов. Ако ГЕРБ седнат на преговори, то той се поставя на колене пред ПП-ДБ", смята Корнелия Нинова.

По думите на опозицията единственият изход са избори 2 в 1.