МВР има план за сигурността в училищата, каза пред журналисти в Министерския съвет Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието след национална среща по въпросите на сигурността в училищата и детските градини, която се състоя в Гранитна зала на Министерския съвет. Важно е да не разделяме общинските и държавните учебни заведения, каза тя.

В срещата участваха заместник-министри на вътрешните работи, правосъдието, младежта и спорта, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, както и представители на Националното сдружение на общините, депутати, родителски организации. След две седмици ще имаме нова среща с директори на училища, каза Кунева.

Днес беше предложено създаването на мобилни групи, които да реагират при сигнал за проблеми, особено в малките училища, специални обучения на децата, каза Кунева.

В Наказателния кодекс има текстове, които определят като криминално престъпление посегателството над учител, изпълняващ служебните си задължения, добави Меглена Кунева.

Снимка: БГНЕС

Йорданка Фандъкова посочи, че темата за сигурността е многопластова. Тя включва недопускането на външни хора в училищата и детските градини и сигурност в затворената общност.

В София над половината - 105 училища и 99 детски градини, имат видеонаблюдение, всички учебни заведения са свързани със системата на СОТ, а в 95 процента има жива охрана.

Статистиката сочи, че там, където има видеонаблюдение, нарушенията намаляват с 80 процента, каза Фандъкова.

Тази година Столична община ще даде 1,4 млн. лева за видеонаблюдение в още 53 училища и детски градини, каза тя. Видеонаблюдението на училищата в София е свързано с МВР и всяка институция следи това, което е важно за нея, посочи Фандъкова. Проверени са училищата в районите "Младост", "Красна поляна" и "Лозенец", на места е констатирано, че портиерите на учебните заведения не са лицензирани и се препоръчва това да стане.

В училищата не трябва да се допускат автомобили, а аварийните изходи да са затворени, но с възможности за бързо отваряне. Заедно с монтирането на техника, включително и паник бутони, е важно в училищата да има добра организация на сигурността, каза Фандъкова.

Все още се дискутира дали дворовете на училищата да са затворени за външен достъп. Там където има видеонаблюдение, се следи обстановката и в дворовете, дори и в почивните дни. В делегираните бюджети на училищата има средства и за сигурността на децата - въпрос е дали тези пари са достатъчни, особено за малките учебни заведения, каза Фандъкова.

Зам.- министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев каза, че няма информация в училищата да има охрана в събота и неделя. Вероятно ще се направи предложение за промяна на Закона за частната охранителна дейност в тази област, каза той.

Кметът на Монтана Златко Живков посочи, че всички общини ще приемат правилници за сигурност в учебните заведения. Не трябва училищата да бъдат разделяни на общински и държавни, защото те са с различни бюджети, подчерта той.