На фона на втори протест в защита на най-голямата болница у нас и отстранения ѝ директор проф. Балтов, медиците от „Пирогов“ отрекоха твърденията в доклада на НЗОК.

Лекарят на Стойчо Кацаров го обвини в лъжа. Доц. Петър Атанасов, който е началник на  COVID сектора в „Пирогов”, отрече твърденията на здравния министър, че е бил един от фиктивните пациенти с диагноза цироза. 

По думите му информацията, че служебният здравен министър е бил фиктивно хоспитализиран, е изкривена.

„Диагнозата цироза идва от лъжа. Не може един лекар да не прави разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза“, заяви доц. Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

Хоспитализация само по документи обаче наистина е имало.

„Лично аз съм му обяснил, че пускам това ИЗ (история на заболяването – бел. р.), за да не плаща изследвания, които са доста скъпички. Втория път не е спал в болницата. И това е вече моето внимание, с което аз съм прекалил и съм го пуснал да е приходящ. Направил съм го като за брат. А той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти.“, каза доц. Атанасов.

На втория пореден протест в защита на "Пирогов" и проф. Балтов лекари опровергаха и други констатации в доклада на касата.

„Имаше не само лекари, но и медицински сестри, които работеха, докато са болни, и помагаха на колегите си“, казва д-р Доросиев.

И този петък за кратко медиците затвориха кръстовището пред болница "Пирогов" и обясниха, че се чувстват обидени.

До този момент от МЗ не са коментирали думите на доц. Атанасов относно лечението на  Стойчо Кацаров 

Снимка: btvnovinite.bg

А във връзка с исканията за оставка на управителя на касата оттам коментираха, че „определени лица не желаят НЗОК да изпълнява задълженията си" и че „никъде в текстовете на ЗЗО, както и в НРД няма посочени „извънредни" обстоятелства, при които да не се осъществява контрол“.