Медицински сестри продължават масово да напускат болници у нас. В две лечебни заведения вече има риск да се оголят цели звена. От съсловната организация плашат с протести, ако не се подобрят заплащането и условията им на труд.

През април правителството отпусна допълнителни средтсва за болниците и обеща, че от юни няма да има медицинска сестра със заплата под 950 лева. В последствие здравният министър уточни, че от него не зависи увеличението, а създаденето на правила за разпределение на парите.

В общинската болница в Карлово ръст на заплатите няма. Сестри и лекари от детското отделение са подали предизвестия за напускане.

"Просто това е смешно, унизително за труда, който полагаме – 700 лева", коментира Даниела Икимова,старша сестра в детското отделение.

Директорът на болницата казва, че единствено е получил 17 000 лева отгоре, но от Здравната каса заради увеличените цени на клиничните пътеки.

В болница "Токуда" в София сестрите от Централна реанимация също подадоха предизвестия. Работодателят им води преговори с тях. И двете страни запазиха мълчание пред медиите.

"Имам намерението или утре, или в понедленик да поканя ръководството на болницата, за да разбера какви са истинските причини", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

А до края на месеца ще е готов анализът за това увеличени ли са и къде заплатите след допълнително отпуснатите средства.