31-годишен мъж от Камено има шанс за нормален живот след намесата на съдови хирурзи и ортопеди от УМБАЛ „Дева Мария”, които го спасиха след тежък инцидент с електрически трион, съобщиха от лечебното заведение.

Пострадалият е докаран с много сериозна съчетана травма: ръката е прерязана до костта, разрязани са мускули, нерви и съдове, включително магистралната артерия и дълбоките вени, отговарящи за кръвоснабдяването на крайника.В подобни случаи смъртта настъпва за минута и половина – две, ако не бъде спряно кървенето.

Под ръководството на началника на Клиниката по съдова хирургия доц. д-р Борислав Денчев е сформиран екип от хирурзи и ортопеди, които започнали борбата за спасяването на живота и ръката на младия мъж.

„Първо се пристъпи към съдовата реконструкция, защото тя е най-важна- ако една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко положение. Наложи се извършване на автовенозна интерпозиция,което на обикновен език означава байпас на ръката”, разказа доц. Денчев пред пресцентъра на болницата.

След като кървенето е овладяно, съдовите хирурзи взимат вена от крака на пациента и я присаждат в лявата ръка, като по този начин възстановяват артериалната циркулация. Взимането на вена от крака няма да доведе до никакви проблеми за самия крак, категорични са специалистите. Те успяват да възстановят и част от вените на ръката по  хирургично-реконструктивен способ.

Веднага след това ортопедите започват възстановяване на нервите, тъй като са засегнати два моторни и един сензорен нерв. Прави се пластика на важни мускули, пластика на повърхностните тъкани и накрая поставят ръката в гипсова шина.

След над 4-часовата интервенция ръката на мъжа е спасена, а прогнозите за пълно възстановяване са оптимистични. Пострадалият вече се възстановява у дома.

„Хубавата новина е, че пациентът има този шанс, защото само преди десет години крайници, получили такива травми, рядко оцеляваха”, коментираха специалистите.