Лекарите от първа линия от Военномедицинска академия, които призоваха за спокойствие, работят без почивка в битката с новата глобална заплаха. Екип на bTV видя от първо лице как работят специалистите от лечебното заведение с най-много заразени с COVID-19 у нас.

Лабораторията на ВМА, където се изследват част от пробите за коронавирус, разполага с едни от най-модерните технологии в момента, а резултатите стават за броени часове.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Д-р Анелия Гоцева е сред първите медици, мобилизирани в борбата с COVID-19. В екипа е на новосъздадения спешен кабинет за пристигащите от рисковите страни в началото на пандемията. 

„През тези три седмици, заедно с колегите, посрещнахме първите пациенти, изследвахме ги, разпитвахме ги, изобщо всичко, което беше необходимо – така да се каже, направихме старт на това, което и в момента продължава“, разказа още специалистът по инфекциозни болести и вирусология.

Снимка: btvnovinite.bg

Почти месец по-късно във ВМА продължават да се изследват по около сто проби всеки ден.
„Изключително важна е връзката между клинициста, тоест инфекциониста и лабораторния лекар, тоест вирусолога. Изградена е една стройна система, в следствие на което работният процес върви гладко“, посочи д-р Гоцева.

Медиците казват, че страхът е излишен. Думите „Всичко ще бъде наред“ изрича отново и доц. Медоти Кунчев. Той ръководи лабораторията, в която се диагностицират съдбите на хората.
По думите му от края на февруари не е почивал, а в тежките дни най-ценно е семейството.

Снимка: btvnovinite.bg


„Ние сме лекари! Ние сме си избрали тази професия, ние трябва да даваме пример на останалите. Виждам, че има много страх, много паника от неизвестното, което е нормално, но  искам да кажа на хората, че не трябва да се страхуват“, допълни той.

И двамата призовават: Спазвайте мерките, за да има по-малко заразени. И въпреки че тук ежедневно пристигат стотици от пробите от цялата страна – лекарите са убедени, че ще продължават да работят, въпреки умората.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 524 726 30 271 347 095 2 315 832
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 524 726 30 271 347 095
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer