Ново социологическо изследване за предстоящия вот у нас на 2 октомври. ГЕРБ води с близо 10% пред втората политическа сила - "Продължаваме промяната" (ПП), сочи ново социологическо проучване на агенция "Медиана". Над 26% от анкетираните биха гласували за партията на Бойко Борисов, а малко над 16% - за формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Изследването на "Медиана" е реализирано със собствени средства сред 1008 пълнолетни граждани в периода 16-22 септември чрез метода на пряко стандартизирано интервю.

Според изследването има голяма вероятност в следващото Народно събрание да има 8 политически сили - всички, които бяха в последния парламент, плюс "Български възход". Трета политическа сила е "БСП за България" с 13%, следвана от "Възраждане" и ДПС - съответно с 12 и 11%. Шести са "Демократична България" с близо 6% подкрепа, седми - "Български възход с над 5% подкрпа, а осми - "Има такъв народ" с 4,7%. "Изправи се България" остава под чертата с 3% подкрепа.

Социолозите от "Медиана" уточняват, че битката от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии.

Резултатите от проучването на общественото мнение за политическите нагласи сочат още ниска избирателна активност от 35%.

Сред политиците с най-висок рейтинг е президентът Румен Радев - с 52% одобрение, следван от Бойко Борисов и Корнелия Нинова - съответно с 25 и 22% одобрение.

Какво очаква страната през следващите 12 месеца?

Близо 40% смятат, че на семействата им ще се наложи да пестят от отопление и храна в близките месеци. 12% от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия.

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще, като само за три седмици броят на хората, които смятат, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с 9%.

Изследването на социологическа агенция "Медиана" е реализирано със собствени средства сред 1008 пълнолетни граждани в периода 16-22 септември чрез метода на пряко стандартизирано интервю.