Общинският съвет в Русе единодушно даде безвъзмездно право на строеж на водно-рехабилитационен център за хора със специални потребности. Това се случва след излъчването на филма „Мечтата на моя син“ с автори Виктория Готева и Борис Пинтев.

Идеята за този център е била на младеж, загубил битката с рака. Мечтата му сега сбъдва неговият баща Илиян Русев, който тренира деца със специални потребности в басейна на спортното училище.

През юни общинският съвет в Русе реши да му предостави право на строеж, а преди няколко часа договорът стана готов. „Това го чакам от 10 години. Излязох от плуването и вчера бях на небето, както се казва. С този договор безвъзмездно и безсрочно се отстъпва право за строеж“, обяснява Илиян Русев.

Снимка: bTV

А мечтата му отдавна не е лична - тя е на десетки родители, чиито деца със специални потребности Илиян тренира напълно безплатно.

„Като дойде тук - във водата, той е различен. Това си е неговата среда“, казва Ивелина Маринова.

„Успехите, които има Никола са единствено на Илиян Русев. Трудно е, но трябва добротата просто да е в нас – хората“,  твърди и София Хайриева.

Снимка: bTV

Предстоят още много стъпки към осъществяването на мечтата обаче. „10 години не съм взел една стотинка от никого. Това не го правя за мен, това е общественополезна дейност – всичко ще остане за града“, категоричен е Илиян Русев.

Фондацията е събрала 370 000 лева от дарения. Необходими са обаче още пари, за да може един ден Илиян да се обърне назад и да види, че всички стъпки вече са извървени.