„Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване. Спасение от мечката няма”. Изводът е на премиера Бойко Борисов и е споделен по време на последното правителствено заседание, става ясно от публикуваната в петък стенограма на електронната страница на МС.

Борисов споделя опита по повод забраната за ловуването на кафява мечка. По изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни като мечките стръвници.

„По този начин откликваме на много големите тревоги на природозащитните организации и на притеснението на Европейската комисия”, казва министър Мирослав Найденов.

„Действително знаете за два-три проблемни случая - през 2010 година в района на Родопите с мечки, които са защитен европейски вид и по националното законодателство. В резултат обаче на предприети много сериозни мерки от страна на няколко институции, включително и от Министерство на околната среда и водите, и с помощта на неправителствени организации, успяхме само за две години да реализираме достатъчно мерки, така че неколкократно да намалее броят на щетите върху стопанствата на хората. Това са както разяснителни кампании в района, така и раздадените безплатно на хората, на селските стопани електропастири, които имат изключително важно значение за спокойствието на хората. Само хората, които са в смолянския регион, знаят какви тревоги имат. Смятам, че тази политика е успешна”, добавя екоминистърът Нона Караджова.

„Електропастири - добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората”, контрира Борисов, който съветва да се внимава много с „тези проблемни животни”.

„Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак... Дори не става въпрос за избор. Въпросът е как да съхраним максимално, между другото, много голямата популация на мечки, която има вече - никога не е имало толкова мечки в България, именно поради тези забрани да се ловуват, да се отстрелват. За радост имаме много и хубава популация. Следете внимателно въпроса. Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то, като напада крава или овца, ако свари, и сам човек ще го нападне и него”, продължава премиерът.

Той заявява, че „много обича животните” и „нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани - това е прекрасно, това е жива природа”.

„Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето, или кравичката не е по-малоценна, отколкото за нас мечката. Намерете разумния баланс и сигурност най-вече на самите хора, защото това е много важно. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56 - 57 км в час”, заключва Борисов.