Отломки от руски боен дрон на българския бряг. Частите от летателния апарат бяха открити случайно от граждани на плажната ивица на Иракли. Християн Христов от Добрич се натъква на отломките, докато се разхожда със свой приятел на плажа край нос Емине в събота следобед.

"С надписи на руски. На български преведено "Не приближавай". Разгледахме ги. Опашката на дрона беше с видими белези от осколки", разказа Християн Христов.

Християн Христов

Според оръжейния експерт Руслан Иванов, отломките са от безпилотния летателен апарат Форпост Ер, произвеждан в Уралския авиационен завод в Екатеринбург от 2010 г. по израелски лиценз.

"Малък към среден клас дрон от типа на "Байрактар". Руснаците го ъпгрейтнаха и той вече има качествата на ударно-разузнавателен дрон, т.е. може да носи малки боеприпаси и ракети", обясни оръжейният експерт Руслан Иванов.

По всяка вероятност дронът е бил свален от украинската противовъздушна отбрана.

"Войната в Украйна се превърна във война на дронове. Голяма част от успеха на бойното поле зависи от изхода на контрабатарейната борба на артилерийските системи, които пък зависят от насочването от въздуха чрез дроновете", допълни Руслан Иванов.

Руслан Иванов

Предполага се, че руският боен дрон е бил свален преди известно време в района между Одеса и Очаков и теченията са го довлекли до българското крайбрежие.

Това е възможно, тъй като апаратът е направен от лек композитен материал.