Русенският съд осъди дружеството „ВиК“ да върне сумата от 1634,14 лева на мъж от село Червена вода, начислена без основание като използвана вода за около месец, предаде БТА.

Мъжът и съпругата му живеели в къща в русенското село. Възрастното семейство отглеждало няколко кокошки, а в градината им имало малко цветя и зеленчуци. Нямали нито басейн, нито оранжерия.

Ежемесечно им бил извършван отчет на потребената вода, която била заплащана редовно. Шокът обаче дошъл на 1 ноември 2019 г., когато от ВиК – Русе издали фактура на мъжа за 1634,14 лева за изразходени 1421 куб. м вода в периода 17 септември 2019 г. - 22 октомври 2019 година.

Собственикът заплатил сумата на 30 януари тази година с лихвата за забавянето, но след това си потърсил правата в съда, убеден, че няма как да изразходи толкова голямо количество.

Назначената експертиза показала, че технически не е възможно да са доставени и потребени за 32 дни 1421 куб. м вода при съществуващата пропускателна способност на водопроводната мрежа.

Районният съд в Русе постановил водното дружество да върне парите на абоната, но ВиК обжалвали и така се наложило решението на магистратите в дунавския град да бъде потвърдено от въззивната инстанция.