Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти в началото на тази година, отчита Mинистерството на земеделието.
Над 4 хиляди и 300 тона са произведени от януари до април.
За сравнение, за същия период на 2023 година имитиращите продукти са около 3 хиляди и 600 тона, което е покачване с почти 20 на сто.
Годишното производство на тези стоки надхвърля 12 хиляди тона.
Хубавата стока е като хубавата жена, всеки я иска. Сред най-търсените стоки на пазара в Мездра е домашно произведеното сирене от близките ферми.
„В магазина не знаеш какво ще вземеш - някой имитиращ продукт, боклук такъв, а човекът е частник, сам си гледа стоката, сам си прави продукцията“, казва Евгени Генчев.
Използването на палмова масло не е забранено, но имитиращите млечни продукти с него по закон трябва да са опаковани и отделени от останалите. И не могат да се предлагат насипни.
За клиентите определяща е цената.
„Това, което е по-истинско, е и по-скъпичко, затова търся от по-скъпичкото“, казва Красимира Маринова.
„Разликите са от небето до земята“, обяснява техноложката Мария Цветкова.
„Истинското сирене зрее 60 дни, докато тия с палмово масло и добавки няма какво да му зрее“, казва тя.
Ако съдим само по външния вид, трудно ще открием разлики.
„Мазен, неприятен вкус, по това нещо можеш да усетиш, че нещо не е както трябва“, казва още Мария Цветкова.
По закон, за да може да използва имитиращи суровини, всяка мандра трябва да е заявила това пред съответните власти. За последната година и половина нарушителят е само един.
„Това дали е вредно, или не, не можем да кажем. Мога да кажа, че много голям процент от произведените имитиращи продукти не се консумират в България, те се изнасят за трети страни“, коментира д-р Цветелина Тодорова, директор на ОДБХ – Враца.
Ако имитиращ продукт се представя за млечен, глобата е от 2000 лева нагоре.