Mатематика Лъчезар Томов прогнозира рекордна смъртност у нас през 2021 г. По негови данни броят на починалите може да достигне 145 хил. души или с 25 хил. повече от 2020 г. „Това ще бъде рекорд в нашата история изобщо“, допълни той.

По негови сметки капацитетът на болниците у нас вече е надвишен. Директорът на УМБАЛ „Александровска“ д-р Петър Грибнев заяви, че основният проблем е с интензивните COVID легла. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Обикновено реанимационните отделения са свързани с лечение на пациенти, които или са оперирани, или са в тежко състояние. Планът за действие в страната не създава затруднения за хоспитализация в реанимация. В сегашната ситуация на увеличена заболеваемост, започваме да говорим“, каза д-р Грибнев. 

Томов прогнозира, че през следващата седмица ще има ръст на заболеваемостта. Според математика предстои обръщане в тенденцията. Той очаква, че броят на новозаразените ще започне да спада след поне 3 седмици. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако не сработи контролът със зеления сертификат и се върнат децата в училище, няма да видим такова обръщане. (…) Въвеждането на зелен сертификат трябваше да започне постепенно от лятото“, посочи Томов. 

Директорът на „Александровска“ посочи, че ако заболеваемостта продължи да се качва, може да се стигне до преструктуриране на болниците, за да се поеме напливът от пациенти. Според него натоварването при лекарите вече е огромно. По думите му има медици, които дежурят през ден на първа линия. 

„Единствената превенция са ваксините. Българските граждани имаха възможност да се ваксинират и да бъдем по-отговорни. Вижте колко пациенти ежедневно влизат в болница, каква е натовареността“, допълни Грибнев.