Все по-тежка става ситуация в болниците. На Северозапад вече е критично, след като отделенията за COVID болни във Видинско и Монтанско почти достигнаха максималния си капацитет. Сходно е положението и в бургаската община Айтос.

Елена Бонова от Вълчедръм постъпва в ломската болница с двойна бронхопневмония заради COVID.

"Не може да не съм изплашена, защото не знам колко време ще продължи лекуването", споделя жената.

Една от жените в стаята на Елена е на апаратно дишане. С нужда от допълнителен кислород са и много други пациенти.

Снимка: btvnovinite.bg

Медиците са на края на възможностите си.

"С редуциран персонал, с много болни, с висок товар на вируса в отделението, който ние вече две години го дишаме. Преуморени, изнервени, защото гледаме ежедневно как дори млади хора губят живота си, без да можеш да им помогнеш – влошават се изведнъж", казва д-р Елка Дафинкичева, началник на отделението "Вътрешни болести".

Според лекарите, мерките са закъснели.

"Нещата са много зле и стават все по-зле и това се виждаше още лятото, защо тогава не се взеха мерки? До последно се говореше, че всичко е под контрол - а ние виждахме, че не е под контрол. Просто ние сме на ръба на силите", отбелязва и д-р Йорданка Алексиева, лекар в COVID отделение.

Освен вътрешно, с COVID болни е пълно и отделението по инфекциозни болести. Пациенти с тежки усложнения има и в отделението по анестезиология и реанимация.

Тежка е ситуацията и в Айтос. 

След нощната смяна в COVID отделението, продължава и с дневна. Понякога дежурствата са по 24 часа.

"Изписваме един, приемаме в момента пак един болен, заети са местата. Много бързо се запълват. Повечето пациенти идват много късно, след десетия ден, и тогава вече състоянието им се влошава рязко", обяснява и д-р Фатме Хасан от COVID отделението.

"На този етап инфекциозно отделение не разполага с възможности да разкрие допълнително легла", отбелязва старшата сестра.

Снимка: btvnovinite.bg

С препълнен капацитет и на ръба на силите си, медиците в Айтос поемат COVID болните от три общини.

От началото на четвъртата COVID вълна и до момента, в отделението на ломската болница са разкрити почти три пъти повече допълнителни легла. А в Бургас щабът обмисля преустановяване на плановия прием за всички болници, за да може да бъдат преструктурирани нови COVID отделения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!