Масово наличие на пряко и косвено физическо насилие над деца във възпитателните училища и интернатите е установила проверка на Българския хелзинкски комитет.

Това каза напресконференция в Националния пресклуб на БТА Жени Иванова от БХК.

По думите на Иванова физическото посегателство се причинява скришом, в изолирани помещения или извън сградите на институциите.

Тя посочи, че най-мащабният случай на насилие е установен в Социално-педагогическия интернат в Стралджа. Там децата са били подлагани демонстративно на жестоки групови побоища от персонала.

Снимка: bTV

Проверката на БХК установява насилие както на персонала върху настанените, така и между самите деца.

По думите на Иванова сред най-фрапиращите примери за психическо насилие са тези в интернатите, където деца са били заставяни да крадат.

Сред най-открояващите се примери е с момиче от ВУИ-Подем, което е било принудено да обикаля сградата по бельо. Момче от СПИ-Стралджа пък е стояло вързано на пейка цял ден. И двата случая са наказания за опит за бягство.

Проверката установява и, че децата често са настанявани при неприемливи материални условия, ограничен достъп до храна, а в част от институциите не се осигурява никакъв достъп до образование.

Снимка: bTV

Децата нямат достъп и до адекватна медицинска помощ, защото повечето от институциите не разполагат с щатни медицински специалисти.

Един конкретен случай

Днес bTV получи сигнал от търновски дом за деца за опит за сексуално посегателство. Момичето разказва за отношенията си със нощен възпитател.

„Сутрин, когато идва да ме събужда ме е отвивал, обарвал ме е. Карал ме е, когато е нощна смяна в събота да оставам да не си ходя, да си отида след нощната му смяна, за да отида при него и да си говорим”, разказа тя.

Признанието на 18-годишната възпитаничка разтърси неправителствени организации. Психолози от международната социална служба влязоха на проверка в дома.

„Трябва ли да чакаме да се случи най-страшното, да умре някой, да бъде изнасилен някой или да чуем, че някое дете в дом е родило за да се предприемат мерки.", каза Слави Михайлов от Националното сдружение на сираците.

Събина Събева от социалната служба е категорична – дори да има едно или две посегателства, това значи, че има нарушение на етичните норми.

Директорката на Дома за деца лишени от родителска грижа "Пеньо и Мария Велкови" Ганка Григорова отрича да знае за случая. За нея „това е грозна инсинуация."

Екипът ни не успя да открие възпитателя за коментар. Срещнахме се с други възпитаници на дома. Те са чували за конкретната история на момичето и казват, че е правел намеци и на други.

На фона на изрядните доклади за дейността на дома, общинските социални работници останаха потресени от чутото.

„И ако не ни споделят на нас като представители на Център за обществена подкрепа и отдела за закрила на детето означава, че в нашата работа има много минуси!", коментира директорът „Социални дейности и здравеопазване” към общината в старопрестолния град Росица Димитрова.

Случаят е предаден на прокуратурата.