Конфликт отпреди 30 години между две ромски фамилии стои в основата на масовия бой в Казанлък. Мелето завърши с един убит и няколко тежко ранени. А селата Манолово и Тъжа, където живеят враждуващите фамилии, са под полицейска охрана. 

Проблем обаче е, че задържаните 19 души в боя са освободени след изтичането на 24-часовата мярка. Окръжната прокуратура не им е повдигнала обвинения, но разследващите работят по случая. Когато имат достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения. 

Отношенията между двете фамилии ескалират минути преди съдебно дело, в което член на едното семейство съди другото. Лелята на загиналия разказва:

„Отиват на делото и „Таировите“ не знам откъде са ги нападнали и са ги пребили от бой, един човек имаме загинал“, казва Саадет. 

Участник в боя от другата фамилия опровергава.

„Те ни нападнаха този път. 3-4 човека имаше, не знам. Аз не успях да видя, защото още като излязох от колата и ме удариха“, разказва Аведин Тайрим.

Причините за побоя в Казанлък са много -  жена, хазарт, както и предишни конфликти. Мерките обаче не са взети навреме.

„Няма ли строго прилагане на закона, ще продължават да си мислят, че са безнаказани и недосегаеми“, казва кметът на село Тъжа Цветан Нейков.

Полиция и жандармерия бдят да не избухне ново напрежение
Снимка: bTV

След мелето, под лекарско наблюдение в болниците в Казанлък и Стара Загора остават осем човека. Трима има опасност за живота.

„При нас в отделението по хирургия са приети двама души, единият е с наранявания на главата“, казва д-р Петър Лучев МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“.

Полиция и жандармерия бдят да не избухне ново напрежение
Снимка: bTV

Живущите в Манолово са шокирани, че нападателите излизат на свобода.

„Имаме убийство, как няма да се притесняваме, това е на брат ми синът. Имаме още двама, чакаме и те да умрат“, казва Саадет.

Полиция и жандармерия от вчера бдят както в Манолово, така и в Тъжа да не избухне ново напрежение.

Фамилията от Тъжа е известна като „Таирови“. Пред 10 години те са изселени от друго място, където са създавали същите проблеми. Според кмета на селото те наброяват близо 100 души и живеят в около 15 къщи. Около 80% от ткъщите обаче са незаконни. 

След новината, че ще бъдат освободени, в селото настъпва страх. bTV разговаря с хора, които са бити от въпросната фамилия, но те не пожелаха да бъдат заснети. Според тях вероятно ще има още инциденти, когато задържаните се върнат.

Според кмета на селото единственият вариант да има спокойствие е да бъде събрана подписка и фамилията да бъде разселена на друго място.