Над 150 обекта в страната са проверени днес от РЗИ по разпореждане на министър Галя Кондева за продажба на енергиен прах, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Проверени са физическите обекти, за които е имало информация, че продават „енергиен прах“ или „енергиен сниф“.

В проверките по места участие са взели експерти от Комисията за защита на потребителите, както и органите на МВР.

Посочените продукти са открити в обекти в 9 от проверените 28 области: София, Бургас, Варна, Благоевград, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Хасково и Сливен. Те са били налични в различни количества между 2 и 10 бр. опаковки.

Продуктите са етикетирани на български език, с обявена продажна цена, партиден номер и срок на годност.

С предписания временно е спряна продажбата на наличните количества. Същите са оставени под възбрана до решение относно тяхната безопасност за употреба, посочват от МЗ.

Започва проверка и на онлайн магазините, става ясно от информацията.

„Междувременно експерти на Министерството на здравеопазването са извършили мониторинг на места за продажба от разстояние, като е изготвен списък, по който също ще бъдат извършени проверки. Информацията ще бъде предоставена и на останалите компетентни органи. След установяване на произхода на продуктите, веригата на доставки, както и вложените суровини и съставки, ще бъде изготвена преценка за безопасността на предлаганите продукти чрез назална употреба, както и необходимостта от предприемане на мерки, целящи евентуално ограничаване или забрана“, подчертават от МЗ.

 

До акциите се стига след рекламния клип, в който участва певицата Диона.

„Енергийна напитка“, но на прах, която се приема през носа. Видеото, качено в социалните мрежи, скандализира потребителите.

Според собственика на фирмата, разпространяваща напитката на прах, ако се употребява в определени дози, тя е безвредна и в нея няма вещества, забранени от закона.

От КЗП съобщиха, че е в ход процедура по санкциониране на фирмата, разпространяваща продукта. Причината - липсва информация на сайта на търговеца за адреса и форма за отказ от поръчката. А глобата може да стигне до 30 000 лева.