Учениците от V до XII клас да са с маски в часовете. За това са се разбрали синдикати, директори и експерти от Министерството на образованието днес.

Маската в час е неподходяща за учениците в начален курс, това е показало ново проучване сред родители, ученици, учители и директори.

Снимка: btvnovinite.bg

При по-големите ученици – тези в прогимназиален и гимназиален етап, обаче, повечето учители и директори искат да се носят маски в клас, докато родителите и учениците не одобряват тази идея. Въпреки това предстои министерството да въведе мярката.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако областните кризисни щабове и Регионалните здравни дадат „зелена светлина“, училищата сами ще решават какви графици за обучение да въведат, стана ясно още след работната среща в образователното министерство.

Снимка: btvnovinite.bg

От 30 ноември до началото на Коледната ваканция е възможно училищата да преминат към нови правила за редуване на присъствено и дистанционно обучение, или децата да се разделят на малки групи. Възможните схеми пред директорите са различни, но засега нагласите на експертите са първолаците да останат в класните стаи. 

Снимка: btvnovinite.bg

В едно от столичните училища има 1600 ученици и 120 преподаватели, ръководството обмисля част от класовете да учат присъствено в първите дни на седмицата, а в последните – да преминат онлайн. След това, класовете, които в началото са учили дистанционно да отидат в училище. Ще опитат да задържат I и V клас в класните стаи.

„Пети клас тепърва се адаптират към новата среда, която е прогимназията и срещат също затруднения – вече са при различни учители и имат нужда да са тук“, обясни зам.-директорът на училището Симеон Ангелов. 

Под въпрос е дали другата част от началния курс ще премине към новата схема, но учителите казват, че са готови и за този вариант. Учениците се надяват да останат в класните стаи. Обмисля се да намаляване на часовете до 30 минути, за да може се ограничи натоварването на детските очи пред компютрите.

В по-малките училища са проиграли всички варианти, но настроенията са да се посещава училището.