Носенето на предпазни маски за лице на открити обществени места при струпване на хора става задължително в Пернишка област, съобщи РЗИ. Мярката е наложена със заповед на директора на Инспекцията д-р Александър Златанов и ще бъде в сила до 26 март.

Учениците от V до XII клас в община Перник преминават на онлайн обучение, а плановите операции в най-голямото здравно заведение - МБАЛ "Рахила Ангелова", спират.

Регламентирано е изискване в заведенията за обществено хранене между столовете към отделните маси да има отстояние от не по-малко от 2 м, на маса да се допускат не повече от 6 клиенти. Посещенията в заведенията ще бъдат ограничени до 23.00 ч.

В големите магазини за хранителни стоки допустимият брой посетители в обекта да бъде не повече от 1 човек на 4 кв. м от търговската площ, нарежда също РЗИ.

В рамките на предизборната кампания при провеждането на срещите и мероприятията на закрито в зала да се използва 30 на сто от капацитета на помещението, гласи заповедта. При срещи и мероприятия на открито задължително да се спазва дистанция от 1.5 м.