Мащабна спецакция на ГДБОП във Варна. Разкрити са 12 оранжерии за коноп, задържани са много лица. Специализираната полицейска операция е насочена към неутрализирането на организирана престъпна група, занимаваща се с отглеждане на растения от рода на конопа и разпространение на високорискови наркотични вещества.

Тя е проведена вчера от служители на отдел „Североизточен“ със съдействието на служители от сектор БОП – Русе, Плевен, Бургас, Хасково и Стара Загора. Разследването се води в сектор БОП – Варна към отдел „Североизточен“ при ГДБОП – МВР, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Варна.

В хода на работата е установена местна престъпна група от седем участника. Те се занимават с отглеждането на растения от рода на конопа в изградени за тази цел оранжерии от закрит тип, помещаващи се в жилища под наем. Апартаментите, които са използвани за престъпната дейност, са предварително подбирани от участниците в групата. Водещите критерии са етажа, разположението и наличието на обзавеждане. Важно условие е наемодателят да не живее в гр. Варна и рядко да посещава града.

В помещенията се изгражда специфична електрическа система, система за напояване и система за пречистване на въздуха, осигурява се подходяща климатична техника. На някои от местата са установени камери за видеонаблюдение с отдалечен достъп, с цел контрол над процеса, както и WiFi модули за контрол на климатичната техника. На един от установените адреси се използва методът „хидропоника“.

В хода на проведената специализирана операция, на територията на гр. Варна са установени 12 (дванадесет) висикотехнологично оборудвани оранжерии за отглеждане на растения от рода на конопа. Иззети са общо 1014 растения в различен стадий на растеж, палатки, вентилатори, отоплителни инсталации и други спецефични приспособления, предназначени за извършването на престъпната дейност.

Иззета е суха тревиста маса, предназначена за разпространение с общо количество 2964 грама, 14 грама хашиш, четири леки автомобила, както и значителна сума пари в лева и евро – 60 390 лева и 3790 евро.

Задържани са всички седем установени участника в ОПГ, на възраст между 33 и 34 години, същите не са криминално проявени. Лицата са привлечени към наказателна отговорност и към момента са задържани за срок до 72 часа.

Предстои в съда да бъдат внесени искания от прокуратурата за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо всеки един от тях. Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната престъпна група продължава, под ръководството и надзора на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Варна.