Машинното гласуване в област Велико Търново е преустановено, съобщи говорителят на ЦИК - Таня Цанева. По информация на bTV става въпрос за разменени имена и номера при преференциите. 

В десет изборни секции няма да има гласуване с машини заради проблеми с техниката, съобщиха от ЦИК.

С машини тази години се гласува в 9398 секции. По правило, ако машина за гласуване се развали, тя не се подменя или ремонтира, а гласуването продължава само с бюлетини.

По-рано зрител на bTV сигнализира, че в 21 секция в града му е било отказано гласуване с машина с обяснението, че не работи.

В 67 СИК във Велико Търново в началото на изборния ден също имаше проблем с машината за гласуване.

Секциите бяха разпечатани броени минути преди началото на изборния ден - в 7 ч. На места технически проблеми с машините се появиха още при стартирането им. В 67 избирателна секция проблем имаше при свързването към захранването.

"Няма опция за замяна на машината. Ако има проблем неразрешим, гласуването с машината приключва", обясни Стефан Рачев, техническо обслужване на машините за гласуване.  

Проблемът беше отстранен за около 6 минути от техническо лице ангажирано с подръжката.

"Не беше добре включено захранването. Оправихме, решихме проблема. Стартира се изборният ден. Отчета сега ще се провери от комисията", обяви той. 

Оборудвани за машинно гласуване са 313 от общо 426 избирателни секции в областта. За проблем с устройствата сигнализираха и в Ямбол.