На 7 март зимата се завърна с високи преспи, ниски температури и силен вятър. Обявено е бедствено положение в областите Смолян и Кърджали. Стотици населени места са без ток, а река Ропотамо отново преля.

Бедствие в Смолян

Паднали електропроводи, спрян ток и продължаващ снеговалеж – това накратко описва обстановката в Смолянско.

Още в 6,30 сутринта в община Рудозем беше обявено бедствено положение, а по-късно и за цялата смолянска област. Няма сигнали за бедстващи хора, но снегът парализира движението в областта. Паднали дървета по пътищата допълнително усложни трафика.

Повечето общини останаха без електричество за повече от 12 часа заради прекъснат далекопровод. От наводнения са застрашени рудниците, защото помпите не работят.

Въпреки сложната ситуация бе създадена организация за извозване на родилки и болни хора. Благодарение на агрегата работата в смолянската болница продължи да функционира нормално и без инциденти.

Повечето смолянчани излязоха сами да почистят пред домовете си. За едни снегът създаде много грижи, а други не пропуснаха да използват снежните преспи за забавление.

Снегът затрупа и Кърджалийско

Изключително тежка е ситуацията в Кърджалийско. На места снегът е над 1,50, има села и махали до които няма достъп. Там още тази вечер екипи на БЧК тръгват да раздават храна и вода. Над 400 населени места в Кърджалийско и Хасковско са без ток. Много пътища са затворени. В Кърджали работи кризисен щаб, през нощта службите ще бъдат на крак.

Заради непочистени пътища тирове и коли затънаха в преспите. Снегът затвори много пътища, а по проходимите колите пъплеха в колона с не повече от 40 километра в час.

През целия ден линейки закъсваха с пациенти по пътищата. Родилка бе транспортирана с високопроходима техника от Джебел до болницата в Кърджали, а двама мъже от Крумоградско бедстваха близо денонощие в колата си на пътя, затрупани от снега. Операцията по спасяването им продължи повече от 10 часа.

Заради тежки сняг стотици села са без ток. Ако авариите не бъдат отстранени скоро, има риск на много места да спре и водата.

От кризисния щаб в Кърджали предупредиха хората да се запасят с храна и вода и да не пътуват, докато бедственото положение не бъде отменено.

По последна информация ситуацията и в Родопите се усложнява, а снегът продължава да вали. Ако се наложи утре, ще бъде поискана и помощ от армията.

Язовир Студен Кладенец прелива вече седми час. До 24 часа и язовир Ивайловград ще прелее. Река Марица вдига ниво с по 10 сантиметра на час, засега обаче опасност от наводнения няма. Но на изток река Ропотамо отново излезе от коритото си и заля път.

Ропотамо преля

Водите на река Ропотамо се разливат на огромна територия. 50 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд за изминалото денонощие в района на село Веселие.

Новият брод, направен преди двайсетина дни и трябваше да замества моста, който се срути при наводненията миналата година, е залят. Сега общината чака пари за ремонта му от Фонда за бедствия и аварии.

Бедстващи във Велинград

През целия ден жителите на Велинград, Ракитово, Дорково и Сърница бедстваха. Десетки хиляди останаха без ток повече от 7 часа. Паднали дървета, зле почистени улици и междуселски шосета допълнително затрудниха обстановката в региона:

Заради обилния снеговалеж „Пътна полиция” беше принудена да затвори пътя Велинград-Сърница, Велинград-Цигов Чарк, Белово-Юндола, Велинград-Юндола.

Снежната покривка на пътя Велинград-Сърница достигна един метър. Недобре почистени участъци имаше и в късния следобед  на главния път Велинград-Пазарджик, около гара Костандово.

Тежки катастрофи и трудно предвижване

Придвижването в страната днес беше много затруднено. В някои участъци възникнаха тежки катастрофи.

Снежната виелица прекъсна движението на влаковете в шест железопътни участъка в страната.

Заради повреди по контактната мрежа влакове не се движат между Пазарджик и Стамболийски и по линията Тулово и Змейово.

Снимка: bTV

По жп линията между Мост и Книжовник има паднали дървета. Дървета и скали са прекъснали движението и по линиите Велинград - Цветино и Разлог - Белица. Осигурен е превоз с автобуси.

Заради закъсали ТИР-ове и обилния снеговалеж повече от два часа стотици шофьори чакаха на Предел. Образува се 10-километрова опашка от леки автомобили, автобуси, микробуси и камиони. Сред закъсалите на пътя бяха и футболистите от местен футболен клуб.

Въпреки непрекъснатото почистване от снегорините има сериозни заледявания, не липсваха и леки инциденти.

Тежка верижна катастрофа затвори за около два часа международния път Е-79 край Мездра по обяд. На изхода за София джип се врязва под тир, друг тежкотоварен камион пък удря лекия автомобил отзад. По чудо няма жертви, само единият водачът е с леки наранявания.

Усложнена е обстановката в някои части на област Видин. Над 60 сантиметра е снежната покривка в района на Белоградчик. Всички 16 населени места в общината са без ток, но пътищата са проходими.

Обилният снеговалеж в региона продължава. Няма откъснати населени места в област Видин

В област Стара Загора заради падналия дъжд и сняг обстановката също е усложнена. Преустановено е подаването на въглища от Мини „Марица Изток” към най-голямата топлоелектрическа централа в България ТЕЦ „Марица Изток” 2 заради наводнените жп-релси в рудниците.

Работят 62 помпи и подаването на въглища към централата ще бъде възстановено. Опасност за енергийната система и за производствената дейност засега няма.

Аварийни екипи работят по отстраняване на повредите.

В София автомагистрала „Люлин” беше затваряна за почистване сутринта. До обед ситуацията се нормализира.

В най-засегнатите от снега райони утре се очаква да натрупа нови 20-30 сантиметра.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите