Над 60% от българите са оптимисти за бъдещето на страната. Песимисти са едва 1/5 от запитаните, а 18% не могат да преценят.

Това сочат данните от национално експресно проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено на 14 и 15 април сред 520 души.

Сред въпросите е и кои трябва да бъдат трите основни приоритета за следващото правителство. Във въпроса са изброени теми като здравеопазването, икономиката, съдебната реформа и ревизията на сегашното управление.

Най-наболял според анкетираните е проблемът със заетостта и безработицата.
Равна на нея е нуждата от реформа в здравеопазването.

А едва след това идва справянето със здравната криза, коронавирусът и темпа на ваксинация.

Мерките в подкрепа на икономиката и социалните мерки в подкрепа на засегнатите от кризата, са важни според около 30% от запитаните.

Ревизията на предишното управление събира 18%, а според 13% важна е темата с промените в изборното законодателство – на практика първата, с която заяви, че ще се захване новият парламент.

Коментар – икономическите мерки заедно с управлението на корона кризата и ваксинационната кампания са топ темите за българските граждани непосредствено след изборите. Отбелязваме известна разлика между дневния ред на българските граждани това, което виждаме като дневен ред в Народното събрание“, коментира социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“.

Според него е нормално гражданите да разсъждават реактивна – за решаването на непосредствените проблеми, то политиците да разсъждават проактивно в по-дългосрочен аспект аспект

Данните са от национално експресно проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено на 14 и 15 април сред 520 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!