Неофициално виждаме, че процентът на родителите, дали съгласие децата им да бъдат тествани, нараства. Към момента 214 от 240 училища за София-град са декларирали, че ще имат присъствен учебен процес. Това заяви в предаването “Важното, казано на глас” по bTV радио заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

Тя уточни, че все още нямат данни какъв е процентът на паралелките, които ще възстановят този процес. 

“Утре в 9 часа в МОН ще постъпи цялата информация за това колко училища и паралелки ще започнат присъствено обучение от сряда”, допълни тя.

На въпрос дали има вероятност да се разреши на родителите да тестват децата у дома, Гайдарова отговори: “Тестовете са избрани така, че да бъдат извършвани в контролирана среда и децата трябва да бъдат тествани при еднакви условия, за да има съпоставимост на резултатите.

Според производителите реалните резултати ще се отчитат между 12-30 минута, след като пробата бъде нанесена върху тестовата плочка”

Гайдарова обясни още, че децата ще влизат в училище с маски до периода, в който бъдат тествани. След като приключи тестването, учениците може да не носят предпазните средства. В общите помещения, където има смесване на различни паралелки трябва отново да бъдат с маски.   

По думите на Гайдарова директорите на училищата могат да вземат решение дали да отложат завръщането на децата в клас, ако не са изпълнени условията за започване на учебния процес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!