Образователният министър Николай Денков разпореди проверка в столичното 64-то училище по сигнал, подаден от „Офнюз“. Причината – родителите били подведени да подписват декларации за съгласие децата им да бъдат тествани вкъщи, а не в училище, каквото е условието за подновяване на присъственото обучение.

От „Офнюз“ посочват, че по този начин децата в това училище няма да могат да се върнат присъствено в класните стаи, тъй като срокът за подаване на декларациите е изтекъл.

Готовност за тестване

Министерство на образованието и науката все още няма отговор колко процента от родителите са съгласни децата им да се тестват в клас. Това ще стане ясно във вторник, 9 ноември.

По информация на Регионалното управление на образованието в столицата от общо 214 училища само 11 ще останат онлайн за учениците от първи до четвърти клас от сряда. Причината за това е, че родителите на по-малко от половината от децата са съгласни те да бъдат тествани два пъти в седмицата в клас.

В столичното 22 училище над 80% от родителите са съгласни с тестването. Така в сряда няма да има нито една паралелка между първи и четвърти клас, която да е онлайн.

Междувременно 545 директори поискаха промяна в заповедта на здравното министерство. Те искат тестването да се случва в домашна среда.