Първият военен научно-изследователски кораб у нас получи своето име днес. "Св. св. Кирил и Методий" ще се използва за научни експедиции в световните морета и океани, включително до Антарктида. На церемонията в ролята на кръстница влезе актрисата Мария Бакалова.

Корабът, построен през 1984 г., е купен наскоро за близо милиона и половина лева, осигурени от министерството на образованието. 

"Разнасяй славата на българските моряци. Носи името "Св. св. Кирил и Методий", каза актрисата и пожела на екипажа да бъдат здрави.

"Изключително съм горд, че точно Мария Бакалова е кръстница на кораба, защото тя носи невероятен дух на патриотизъм и човечност", каза капитан втори ранг Николай Данаилов, командир на плавателния съд.

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Български антарктически институт (БАИ).

Снимка: btvnovinite.bg

"Щастлив съм, защото се сбъдна мечтата на българите на Антарктида да имаме собствен превоз до Ледения континент. Това е огромно постижение, защото по този начин България излиза в Световния океан с научноизследователски кораб", отбеляза и проф. д-р Христо Пимпирев от Антарктическия институт.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Пътуването от България до Антарктида ще отнема около 45 дни. Трябва да бъдат изминати хиляди морски мили през Мраморно море, Егейско море, Средиземно море и Атлантическия океан.  

"Една експедиция с кораба "Св. св. Кирил и Методий" до Антарктида ще струва около половин милион лева".

"Тези пари ще се върнат, защото всяка една научна инфраструктура, тя носи също пари, заяви проф. Д.н. Христо Пимпирев.

Първото плаване на кораба би трябвало да е през следващото лято.