Фондът за лечение на деца ще финансира лечението на 8-годишната Лори, за която ви разказахме в bTV Новините. Това обяви директорът на фонда Мариета Райкова в студиото на „Тази сутрин”.

Детето страда от тежко гръбначно изкривяване и може да бъде спасено с операция. Надеждата на семейството е интервенцията да бъде направена бързо, за да не се влоши състоянието на детето.

Според Райкова ако всичко върви по план операцията на Лори може да бъде направена до няколко седмици.

За случая с 16-годишния Йосиф, който също сме ви разказвали в bTV Новините, Райкова коментира, че и за него вече е осигурен медикамент. Според публикации в социалните мрежи обаче до момчето все още не е достигнало животоспасяващото лекарство.

Директорът на фонда уточни, че институцията няма как да следи дали болниците и лечебните заведения спазват сроковете за доставяне на лекарствата, след като ФЛД е превел парите.

„Ние имаме задача, когато някое дете се нуждае от финансиране, да отпуснем тези пари. Ние не осигуряваме медикамента, не го определяме, не го доставяме”, подчерта Райкова.

„Фондът финансово подпомага децата. Ако фондът беше забавил разглеждането на заявлението на детето, ако фондът не беше отпуснал средствата, тогава да носим някаква отговорност. Ние не можем да организираме тази част”, коментира още тя.

По повод събирането на пари за болни деца с дарения, Райкова каза, че в такива ситуации Фондът дофинансира сумата.

„И понеже има различни слухове по отношение на дарителските сметки искам да кажа, че когато има дарителски средства, с които родителите участват, те превеждат средствата на лечебното заведние, а не на Фонда”, категорична е Райкова.